Selecteer een pagina

Medisch

Zelf gecreëerde hartcoherentie samen met mentale zelfregulering en emotionele zelfregulering blijkt voor professionals in de gezondheidszorg een betrouwbare methode te zijn voor het creëren van psychofysiologische coherentie. Het belang van deze gesteldheid voor de patiënt wordt door de HeartMath benadrukt omdat psychofysiologische coherentie met hoge mentale en emotionele stabiliteit gepaard gaat. Een harmonieuze functionering van het lichaam is slechts mogelijk wanneer er synchronisatie en harmonie tussen de fysiologische, cognitieve en emotionele systemen bestaat. Dit is mogelijk wanneer men psychofysiologisch coherent is. Het bewust opwekken en vasthouden van deze psychofysiologische coherentie resulteert in significante stressvermindering, afname van angsten, depressies, burn-out, oververmoeidheid, verbeterd immuunsysteem en hormonale balans, algemene betere gezondheid.

Het wetenschappelijke onderzoek van HeartMath Instituut toont aan dat elke emotionele reactie de fysiologie van het lichaam beïnvloedt. Onder stress bijvoorbeeld of bij het ervaren van negatieve emoties zoals frustratie, boosheid, angst, wordt het hartritme incoherent of chaotisch. Dit verstoort de harmonische samenwerking tussen de sympathische en parasympatische takken van het autonome zenuwstelsel. Bij langdurige duur wordt het zenuwstelsel hierdoor belast, men verliest onnodig vitale energie en de organen en de hersenen ontvangen chaotische signalen. Dit verhindert de adequate informatiestroom voor het lichaam en beperkt het vermogen van het brein om informatie te verwerken. Dit beïnvloedt negatief de algemene gezondheid en het gedrag van de persoon. Hierbij nemen het beslissingsvermogen en reactievermogen af, motoriek wordt slechter, concentratie vermindert, het denken is niet helder, etc. Echter het ervaren van langdurige positieve emoties zoals waardering, liefde, dankbaarheid etc. leidt tot een verhoogde psychofysiologische coherentie waarbij de twee takken van het autonome zenuwstelsel synchroon en harmonieus samenwerken. In dit geval stuurt het hart een coherent signaal af naar het brein en andere organen toe en dat maakt dat er een hoge psychofysiologische coherentie bereikt wordt. Dit zorgt voor een constructieve integratie van de fysiologische, cognitieve en emotionele systemen. Men heeft dan meer energie en een betere gezondheid.

Anders dan hoe men denkt, is het ervaren van positieve emoties en gevoelens een kwestie van het trainen hierin. Men denkt dat mensen positieve emoties en gevoelens alleen kunnen ervaren als ze in gelukkige omstandigheden leven. Er wordt gezegd dat mensen die dagelijks met verschillende soorten tekortkomingen in hun leven geconfronteerd worden, geen positieve gevoelens en emoties kunnen ervaren. Door te oefenen met de HeartMath methode komt er een enorme verandering hierin. Hoe komt dit? Door systeem werking. De HeartMath methode brengt drie belangrijke systemen van het lichaam – het autonome zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonstelsel –  met elkaar in balans hetgeen maakt dat zelfregulering binnen het lichaam ontstaat. Tegelijkertijd ontstaat er harmonie en balans binnen elk van deze drie systemen ook.

Balans binnen het autonome zenuwstelsel betekent dat sympathicus en parasympaticus samenwerken en elkaar ondersteunen . Dit heeft direct invloed op het hormoonstelsel. Bij stress reductie gaat de activatie van sympathicus omlaag en dus ook de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol neemt af. De optimale functionering van parasympaticus wordt dan hersteld waardoor gezondheidsbevorderende hormonen worden aangemaakt. Dit heeft op zijn beurt direct positief invloed op het immuunsysteem waardoor de gezondheid van het lichaam aangesterkt wordt.

De zelfregulering van deze systemen heeft als resultaat dat mensen zich fysiek, mentaal en emotioneel sterker en gezonder voelen.

De HeartMath methode aangevuld met de informatie van de nieuwe wetenschap pas ik met succes toe als primaire en/of complementaire aanpak bij verschillende medische condities zoals:

  • Acute, chronische en terugkerende pijn: hoofdpijn, migraine, terugkerende buikpijn.
  • Chronische ziektes: astma, chronische pijn, fibromyalgie, atopische dermatitis, diabetes type I en II, hoge bloeddruk, immuno- deficiëntie, inflammatoire darmziektes (ziekte van Crohn en ulceratieve colitis), spierspasticiteit.
  • Psychofysiologische problemen: slapeloosheid, stressmanagement, cardiovasculaire revalidatie, prikkelbaredarmsyndroom, somatisatie-/ conversiestoornissen, gewoontestoornissen, tics.
  • Emotionele en gedragsproblemen: angststoornissen, depressie, woedebeheersing, emotionele disregulatie, asperger-syndroom.
  • Leren en presteren: faalangst, ADHD.
  • Onverklaarbare klachten (vermoeidheid, spier-, hart-, huid-, darmklachten, etc.)

Voor een overzicht van mijn cursussen en masterclasses voor medisch personeel kijk op mijn masterclasses pagina.

“HeartMath is een uniek stressreductie systeem dat buitengewoon effectief is voor het verminderen van angsten en zorgen en het verbeteren van individuele prestaties. In tegenstelling tot veel andere producten en diensten die soortgelijke claims leggen, heeft HeartMath een solide wetenschappelijke basis en het is getest voor verschillende medische condities die duidelijk dezelfde resultaten hebben aangetoond.”
(Paul J. Rosch, M.D., F.A.C.P., President of the American Institute of Stress and Clinical Professor of Medicine and Psychiatry, New York Medical College)

De HeartMath methode van Simona heeft mij ervoor behoed een burn-out te krijgen.
Mijn stressniveau ging door het dak. Ik had continue hartkloppingen, nekklachten, nerveuze spanningen, hoofdpijn, vergeetachtigheid, verdrietig, boos, slapeloosheid of juist zoveel slapen dat ik moeite had met wakker worden. Ik zat er bijna doorheen.
Door de sessies zijn mijn nerveuze spanningen op een ongekend laag niveau (voor mij), zelfs in stressvolle situaties. Slapen gaat een stuk beter en het paracetamol doosje blijft vol. Ook ben ik niet meer zo emotioneel en kan ik beter relativeren.
Ik ben bij een cardioloog geweest voor de hartkloppingen waar ik maar niet vanaf kon komen. Hij had mij bètablokkers voorgeschreven. Ik was niet van plan om deze in te nemen. Maar ik wist er moet wat gaan gebeuren anders gaat het fout. Deze hartkloppingen waren goed meetbaar bij Simona. Na enkele sessies waren de hartkloppingen verdwenen. Ik kon ze niet meer voelen en ze werden niet meer geregistreerd tijdens de HeartMath meting van Simona.
Ik kon sinds een lange, lange tijd eindelijk weer met een gerust hart in slaap vallen.
Deze methode is voor mij een echte eyeopener. Het heeft mij geholpen om strubbelingen die ik had in het heden en in het verleden onder ogen te zien en te verwerken en om te zetten in iets positiefs. Iets wat ik eerder nooit voor mogelijk had gehouden.

Simona bedankt vanuit de grond van mijn hart.

“Drukte, stress en daardoor te weinig tijd is de dagelijkse praktijk voor zorgverleners. De HeartMath methode helpt je om rust en passie terug te brengen in je werk. Simpel, effectief en oplossingsgericht.”
(Prof. Dr. Jaap van den Heuvel, Voorzitter Raad van Bestuur, Rode Kruis ziekenhuis, Beverwijk)

Heeft u vragen, wenst u aanvullende informatie of wilt u een afspraak plannen?