Selecteer een pagina

“Vorig jaar toen ik op vakantie was en me realiseerde dat ik niet tot rust kon komen en voortdurend onrust in mijn lijf ervoer, besefte ik me dat het anders moest. Simona heb ik bij een cursus leren kennen en toen ik op het strand lag besloot ik om haar een berichtje te sturen. Ik kan me herinneren tijdens het einde van de cursus dat Simona tegen me zei dat mensen voor een reden op elkaars pad terecht komen. Vanaf het moment dat ik met HeartMath begonnen ben besef ik me dat ik anders naar het leven ben gaan kijken en dat ik het leven daadwerkelijk op een andere, meer open, kleurrijkere, liefdevolle manier ervaar, beleef en zie. Ik heb het gevoel dat ik veerkrachtiger ben, dat ik meer van mezelf houd, de dingen om me heen meer kan waarderen en dat ik meer verbonden ben met mijn gevoel (hetgeen ik miste in mijn leven). Ik kijk uit naar iedere ochtend waar ik de oefeningen doe en ook naar de momenten waarop ik de tijd neem om naar mijn gevoel te luisteren. Het is een manier van leven geworden. Simona, bedankt voor je inspiratie, oordeelloosheid, uitdagende en tegelijkertijd liefdevolle houding.” (Lisa, 27 jaar, kinderpsycholoog)

Simona Linskens is wetenschapper, yogi, auteur en coach HeartMath en emotionele intelligentie. Een behoorlijke mondvol, want wat houdt haar werk, in eigen woorden, precies in? Simona: ‘In mijn werk richt ik me op persoonlijke groei. Aan die persoonlijke groei werk ik met iemand in individuele sessies, maar soms ook in groepsverband bij de masterclasses die ik organiseer. De mensen die bij mij komen hebben een emotionele of fysieke pijn waar ze vanaf willen. Ze zijn zich bewust dat hun klachten veroorzaakt worden door emotioneel belemmerende patronen, maar weten zelf nog niet goed hoe ze die kunnen doorbreken. Daar help ik hen bij.’

Gebruiksaanwijzing voor emoties
Op wat voor manier kun je mensen helpen hun patronen te doorbreken? ‘Ik werk aan emotionele intelligentie in combinatie met de HeartMath methode. Niemand van ons heeft een gebruiksaanwijzing meegekregen hoe om te gaan met emoties. Daarom kun je soms meegesleept worden door emoties die je helemaal niet helpen. Emotionele intelligentie is niets anders dan kennis over jezelf en je eigen emoties, zodat je die emoties ten goede kunt gebruiken. Dit leidt tot een positief sneeuwbaleffect. Ga maar na: gelukkige, blije mensen hebben ook altijd de wens om anderen blij te maken. Dat is de kracht van emotioneel intelligent zijn. En dat kan iedereen worden, ongeacht leeftijd.’

Wat is emotionele intelligentie?
Bij intelligentie denk je misschien aan goed kunnen leren, of hoogopgeleid zijn. Maar daar heeft emotionele intelligentie niet direct iets mee te maken, vertelt Simona. ‘Emotionele intelligentie houdt in dat je je hart openstelt en je verbonden voelt met jezelf, zodat je je creatief en fijngevoelig kunt opstellen. Neem bijvoorbeeld Einstein. Hij deed zijn beste ontdekkingen niet door continu te puzzelen met gedachten. Hij ontdekte dingen door een creatieve kijk op de wereld. Door het denken stil te leggen en creatief en open te zijn, komt er ruimte voor ideeën. Intellectueel ontwikkelen is dus eigenlijk moeilijk zonder emotionele ontwikkeling.’

Harmonieuze hartslag
Simona werkt, niet alleen met emotionele intelligentie, maar combineert dat met een praktische behandelmethode die ‘HeartMath’ heet. Het is wetenschappelijk bewezen effectief tegen stress en de gevolgen daarvan. Maar hoe werkt het precies? Simona: ‘Je moet het hart zien als meer dan alleen een pomp, het is een bron van wijsheid. Want als je verbinding maakt met je hart, resulteert dat in rust, wijsheid en harmonie. Hoe dat werkt? Het is eigenlijk heel simpel. Het hart zendt voortdurend signalen naar de hersenen. Als het hart ontregeld is, dan kan je niet goed functioneren, want je brein krijgt onrustige signalen. Door een kalme, natuurlijke ademhaling wordt de hartslag harmonisch, wat leidt tot harmonische hersenen. Daardoor kun je rustig en overzichtelijk denken. Bovendien zorgt een harmonische hartslag voor een evenwichtig zenuwstelsel, waardoor het immuunsysteem en de hormoonhuishouding goed kunnen functioneren.’

‘Tranen in mijn ogen’
De HeartMath methode in combinatie met het ontwikkelen van emotionele intelligentie is dus bewezen effectief. Toch raakt het Simona nog regelmatig wanneer ze van mensen hoort hoezeer hun leven is veranderd. ‘Soms krijg ik tranen in mijn ogen wanneer mensen na een traject zich zo veel beter voelen. Velen zijn van tevoren sceptisch, want hoe kan iets dat zo simpel is als ademen, zo veel effect hebben? Maar de methode is juist in zijn eenvoud enorm doeltreffend. HeartMath in combinatie met emotionele intelligentie verandert je leven op alle vlakken. Het verbetert je gezondheid fysiek en geestelijk, maar helpt je ook op werkvlak en in relaties.’

Masterclasses
Naast individuele behandelingen, organiseert Simona ook masterclasses. ‘In de masterclasses werk ik met kleine groepen van maximaal twintig mensen. Het is anders dan een individuele sessie, waarbij je persoonlijke vragen aan bod komen. In groepsverband kijken we juist naar het grotere plaatje. Ik breng de relatie tussen spiritualiteit en wetenschap in beeld door diep in te gaan op verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De bezoekers van de masterclasses zijn met name coaches die willen beginnen met een opleiding of al bezig zijn met coachwerk, en op zoek zijn naar nieuwe perspectieven. Maar daarnaast zijn ze vaak ook gemotiveerd om zichzelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen.’

Voor jou
Simona: ‘Ben jij nu ook klaar om die stap te zetten, en al het oude achter je laten? Doe mee met een masterclass, en kom tot nieuwe inzichten door middel van mijn workshops over emotionele intelligentie in combinatie met de praktische toepassing van HeartMath. Bekijk de agenda eens: in de komende maanden (juni, september) staan er interessante workshops op de planning. Maar ook voor privésessies kun je altijd contact met me opnemen. Ik wil je alvast één ding meegeven. Neem een moment om even naar jezelf te kijken. De beste versie van jezelf is de versie die ervoor zorgt dat je elke ochtend wakker wordt met een glimlach op je gezicht. Onthoud dat emoties de wereld regeren en dat niets onmogelijk is!’